logo

#63 Chocolate pancakes with corn flour

Lubicie słodkie śniadania? W takim razie te mini pancakes są właśnie dla Was! :)


Lekko puszyste w środku, kryją w sobie tyle dobra i zdrowia, m.in. ze względu na mąkę kukurydzianą,
która jest źródłem potasu, żelaza, fosforu, magnezu, selenu oraz wielu witamin (A,E i B)
i wysokiej zawartości błonnika. Ale ich fenomenem jest również.. kakao!
 Jego ziarna mają liczne wartości odżywcze:
są źródłem wielu witamin, mikroelementów, zdrowych tłuszczów i przeciwutleniaczy;
ponadto (i nie tylko) poprawiają pamięć, pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia,
a co najważniejsze łagodzą stres i poprawiają nastrój (idealny dla mnie:))

Ale przechodząc do przepisu..

Czego potrzebujemy?
(na ok. 6 porcji)

- 3 białka
- 1 żółtko
- 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka kakao
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli

Przygotowanie:

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę,
następnie dodajemy żółtko i resztę składników;
wszystko dokładnie mieszamy (ja dodatkowo dałam jeszcze kilka nasion chia).
Na lekko rozgrzaną patelnię z dodatkiem margaryny bądź oleju kokosowego
'rozkładamy' masę i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem.

Czas wykonania wynosi niecałe 10 minut, dlatego uważam,
że to idealny pomysł na szybkie i przepyszne śniadanie :)


Dodatkiem do naleśniczków może być konfitura
wraz z ekspandowanymi jagłami, jak u mnie ♥
Smacznego!