logo

#41 Rye pancakes

Kolejny krótki wpis z serii o gotowaniu ;)
Tym razem są to.. żytnie naleśniki!


Czego potrzebujemy?
(na 1 porcję)

- 1/4 szklanki mąki żytniej razowej
- 1/3 szklanki jasnej mąki żytniej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka roztopionego masła
- szczypta soli
- gazowana woda

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy a na koniec dodajemy wody,
aby konsystencja była gładka i jednocześnie lejąca się.
*Należy jednak pamiętać, że im więcej wody, tym będą cieńsze (to dobrze)
i bardziej dziurawe (to źle).. Dlatego nie możemy przesadzić!
Ciasto odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.

Na bardzo mocną rozgrzaną patelnię lejemy kilka kropel oleju
i lekko przecieramy ją ręcznikiem papierowym, tak, jakbyśmy ją smarowali,
Czynności nie trzeba powtarzać przed każdym naleśnikiem, wystarczy przed pierwszym.

Przewracamy naleśnik wtedy, kiedy brzegi są mocno brązowe i układamy na kupce,
przykrywając talerzem, aby nieco zmiękły.. I smacznego!

Ja swoje jem najczęściej z koktajlem jagodowym i morelami:)



A jeśli mam być szczera, z początku wychodziły mi bardzo grube..
jednak z czasem dowiedziałam się jak dobrze przygotować ciasto i jak dobrze je rozprowadzać.
Więc jeśli kilka Wam nie wyjdzie, nie przejmujcie się. Ważne, że wyszedł nawet jeden :)